Păstrînd spiritul si tradiţiile acestor meleaguri biserica din Gornet cu hramul Sf. M. M. Gheorghe , filiala bisericii parohiale este solid construită şi bine întreţinută fiind aptă pentru cult şi astăzi.
Iniţial , se pare , satul Gornet nu a avut o biserică proprie.

biserica-sfantul-gheorghe-gornet

După tradiţie potrivit fenomenului mutării si strămutării unor biserici de lemn dintrun loc în altul , la o dată necunoscută a fost adusă aici, dintrun sat prahovean , o bisericuță care tot la o dată necunoscută a fost donată sau vândută satului Valea Viei din apropiere şi care durat până după primul război mondial.

poze-150

Se presupune că data mutării acestei biserici ar corespunde cu data construirii actualei biserici . Categoric biserica actuală este şi ea adusă din altă parte . De unde şi cand exact ? Nu ştim.
Deosebit de grea este datarea acestei biserici care a fost remaniată de mai multe ori. Practica refolosirii materialului lemnos de la o construcţie anterioara la una nouă , curenta în evul nostru mediu , este evidentă şi aici .

poze-148

Urme de cepi care au fixat cândva alte elemente structive , existenţa unor esențe lemnoase diferite, tehnici de lucru mai vechi sau mai noi , prezența unui decor sculptat neomogen etc. , sunt dovezi în acest sens dar şi dovezi care datează această biserică în secolul XVI .

IMG00018